Минималната работна заплата в Румъния ще нарасне от 1 септември

...
 
Минималната работна заплата в Румъния ще нарасне от 1 септември
Коментари Харесай

Румънското правителство планира увеличение на минималната заплата

 

Минималната работна заплата в Румъния ще нарасне от 1 септември на 3300 леи (1305 лева) брутно, а от 1 януари 2024 година – на 3750 леи (1483 лева) брутно, оповестява телевизия Диджи 24,цитирана от Българска телеграфна агенция.

Минималната брутна работна заплата в Румъния сега е 3000 леи (1187 лева).

От 1 септември ще нарасне и минималната заплата в строителния бранш на 4500 леи (1780 лева) по отношение на досегашните 4000 леи (1582), показват източниците.

Управляващата коалиция проучва и пакет фискални ограничения, измежду които унищожаване на някои данъчни облекчения, поискани от премиера Марчел Чолаку в подтекста, в който загубите от отпуснатите данъчни облекчения се пресмятат на 75 милиарда леи.

Цитираните източници настояват, че е реализирана договореност с представителите на Европейската комисия от септември да има единствено две ставки на Данък добавена стойност. В момента има разнообразни намалени ставки на Данък добавена стойност като тази от 5 % за културата, книгите, учебниците, някои туристически услуги, покупко-продажбите с недвижими парцели, храната за животни и други, припомня Диджи 24. Европейската комисия желае да няма към този момент такива облекчения и това значи Данък добавена стойност от 5 % да остане единствено за медицинските протези. Стандартната ставка на Данък добавена стойност в Румъния е 19 %.

Предстои също по този начин да остане понижен Данък добавена стойност на 9 % за питателните артикули, медикаментите и услугите от хотелиерско-ресторатньорския бранш. Фискалните промени се чака да обиден и налозите, плащани от огромните компании.

Нов кръг съвещания сред водачите на обединението по тази тематика се чака да се състои в понеделник.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР